24.7.09

Ινδοευρωπαϊκή φυλή: ένας γερμανικός μύθος


Ο Άρης Πουλιανός (γεννημένος στην Ικαρία στις 24 Ιουλίου 1924) είναι Έλληνας ανθρωπολόγος. Συμμετείχε στον ΕΛΑΣ και τον ΔΣΕ. Σπούδασε βιολογία και αποφοίτησε από το Queens College της Νέας Υόρκης το 1948. Επιπλέον, σπούδασε ανθρωπολογία στην πρώην Σοβιετική Ένωση. Το 1961, παρουσίασε το Ph.D του στο πανεπιστήμιο της Μόσχας με θέμα "Η Καταγωγή των Ελλήνων", όπου αναθεώρησε τις ευρέως αποδεκτές θεωρίες της γερμανικής ανθρωπολογίας που ταξινομούσαν τους σύγχρονους Έλληνες ως μικτή Σλαβική ομάδα και υποστήριξε την ανθρωπολογική συνέχεια των Ελλήνων από την προϊστορία ως τις μέρες μας. Κεντρική ιδέα της διατριβής του είναι πως, το γεγονός ότι πολιτικοί πρόσφυγες από την ίδια περιοχή της Ελλάδας παρουσιάζουν ανθρωπολογικές ομοιότητες,
οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο πληθυσμός της Ελλάδας έχει ανθρωπολογική συνέχεια από την προϊστορία ως τις μέρες μας. Το συμπέρασμα αυτό δείχνει να επιβεβαιώνεται από ανθρωπολογικές συγκριτικές μελέτες των σκελετικών αρχαιολογικών κατάλοιπων σε σχέση με τους σύγχρονους πληθυσμούς από αντίστοιχες γεωγραφικές περιοχές. Ο Πουλιανός υποστηρίζει ότι λόγω των δεδομένων που προέρχονται από τη μελέτη της Προέλευσης των Ελλήνων η ινδοευρωπαϊκή θεωρία καθίσταται ξεπερασμένη.

Έως το 1965 εργάστηκε στο Τμήμα Ανθρωπολογίας της Σοβιετικής Ακαδημίας Επιστημών, και διηύθυνε ερευνητικές αποστολές στη Ρωσία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την πρώην Γιουγκοσλαβία, τη Γεωργία, το Καζακστάν, το Τουρκμενιστάν και το Ουζμπεκιστάν, ενώ παράλληλα δίδασκε στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας. Το 1965 επέστρεψε στην Ελλάδα και έκτοτε συνεχίζει να προωθεί τις ανθρωπολογικές μελέτες του μέσα κι έξω από τη χώρα (π.χ. πληθυσμοί της Ισπανίας· οι Ainou της Ιαπωνίας), ρίχνοντας φως στην προέλευση των κατοίκων της Χερσονήσου του Αίμου, καθώς επίσης και στην καταγωγή των Ευρωπαίων γενικότερα. Ο Άρης Πουλιανός ασχολείται επίσης με τις παλαιοανθρωπολογικές ανασκαφές στο Σπήλαιο των Πετραλώνων (το οποίο ανακάλυψε τυχαία ο Φίλιππος Χατζαρίδης στις 10 Μαΐου του 1959), της Τριγλίας (μια ανοικτή τοποθεσία στη Χαλκιδική), και της τοποθεσίας πλειοκαινικών ελεφάντων στον Περδίκκα της Πτολεμαΐδος.

Το 1969 ο Άρης Πουλιανός εξελέγη Αντιπρόεδρος του 8ου Διεθνούς Συνεδρίου Ανθρωπολογικών και Εθνολογικών Επιστημών που έλαβε χώρα στο Τόκιο. Το 1979, εξελέγη Πρόεδρος του 3ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Ανθρωπολογίας στην Πράγα, το οποίο διεξήγαγε τις εργασίες του το 1982 στα Πετράλωνα. Το 1971 ο Άρης Πουλιανός ίδρυσε την Ανθρωπολογική Εταιρεία Ελλάδος (ΑΕΕ) και το 1976 το Τμήμα Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας, το οποίο υπάγεται στο Υπουργείο Πολιτισμού. Είναι μόνιμο μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Ανθρωπολογικών και Εθνολογικών Επιστημών της ΟΥΝΕΣΚΟ (Μορφωτική, Επιστημονική και Πολιτισμική οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών). Είναι επίσης μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Νέας Υόρκης από το 1987. Τον Μάιο του 2006 εξελέγη μέλος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ανθρωπολογικής Ένωσης (European Anthropological Association) – βλ. επίσημο όργανό της, “Bulletin” (Δελτίο), τ. 77 του Ιουλίου 2006, γεγονός που επιδοκιμάζει την επιστημονική του προσφορά και προβάλλει την Ελλάδα.

Μια από τις θέσεις του καθηγητή Πουλιανού είναι ότι το κρανίο του αρχανθρώπου των Πετραλώνων είναι ηλικίας 700.000 ετών και ότι ο Αρχάνθρωπος αποτελεί τον πρόγονο των σημερινών Ευρωπαίων. Κάποια από τα ευρήματά του, όπως υποστηρίζει, είναι "λείψανα ηλικίας 12 εκατομμυρίων ετών του homo erectus trigliensis".[1] Το κρανίο είχε αρχικά (1964) χρονολογηθεί στις 70.000 έτη από δύο γερμανούς επιστήμονες, τον ανθρωπολόγο Ε. Breitinger και τον παλαιοντολόγο Ο. Sickenberg. Μετά τις ανασκαφές του Άρη Πουλιανού του 1968, ο Sickenberg (1971/5) αναθεώρησε τις πρώτες εκτιμήσεις του και προσέγγισε τις θέσεις του Έλληνα ανθρωπολόγου.

Η άποψη που συνήθως επικρατεί μεταξύ των συναδέλφων του είναι ότι το κρανίο του Αρχανθρώπου των Πετραλώνων είναι ηλικίας 250.000 - 450.000 ετών και ότι ανήκει στο είδος Homo Heildelbergensis.[2] Αντίθετα ο Πουλιανός επιμένει ότι είναι 700.000 ετών και ισχυρίζεται ότι βρίσκεται πλησιέστερα στον σύγχρονο άνθρωπο. Μια ακόμα αντίθεση υπάρχει ανάμεσα σε αυτούς που υποστηρίζουν ότι η μέθοδος του παλαιομαγνητισμού με την οποία χρονολογήθηκαν τα ευρήματα της Τριγλίας στα 12 εκατομμύρια χρόνια δε μπορεί να εφαρμοστεί στη συγκεκριμένη τοποθεσία για γεωλογικούς λόγους[3] και εκείνη του Πουλιανού που βεβαιώνει ότι έχουν γίνει τέτοιες μελέτες και παραπέμπει σε δημοσιεύσεις του περιοδικού Άνθρωπος - επίσημου οργάνου της Ανθρωπολογκιής Εταιρείας Ελλάδος, η επίσημη ιστοσελίδα της οποίας αποδίδει την κριτική σε "λυσσαλέες επιθέσεις από οργανωμένα αντιεπιστημονικά και ανθελληνικά κυκλώματα, που δρουν κυρίως μέσω κρατικών οργάνων",[4] επειδή όχι μόνο δεν στηρίζει, αλλά και αρνείται επί 10ετίες να παραχωρήσει στον Άρη Πουλιανό, παρά τις αντίθετες σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, άδειες συνέχισης των ανασκαφών του.

Πρόσφατα (2006) κυκλοφόρησε βιογραφία του, γραμμένη από την ιατρό σύζυγό του Δάφνη, με τίτλο: Άρης Ν. Πουλιανός - Ανατροπές - Από τη ζωή και το έργο του, ο οποίος αρθρογραφεί από το 1947 και συμμετέχει σε αντιρατσιστικές ομάδες εργασίας της ΟΥΝΕΣΚΟ από το 1964 κατά κάθε φυλετικής διάκρισης.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

16th INTERNATIONAL CONGRESS OF the INTERNATIONAL UNION
OF ANTHROPOLOGICAL AND ETHNOLOGICAL SCIENCES (IUAES)
Οι Πρώτοι άνθρωποι εμφανίστηκαν πριν από 13 εκατομμύρια χρόνια, ανακοινώθηκε στο φετινό 16ο Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Ανθρωπολογικών και Εθνολογικών Επιστημών, από τον δρα Ανθρωπολογίας Άρη Πουλιανό. Εκεί παρουσίασε ευρήματά τους: εργαλεία, κνήμη και μηριαίο ατόμων που πρωτοανακοινώθηκαν το 1997 - (http://www.aee.gr/hellenic/8other-research/triglia/excav_triglia.html), και ο απολιθωμένος σκελετός κοριτσιού 14 ετών, που βρέθηκε το 2008 στις ανασκαφές τού όρους Κάλαυρος, κοντά στο περίφημο Σπήλαιο των Αρχανθρώπων στα Πετράλωνα Χαλκιδικής, όπου ήδη έχουν βρεθεί οστά 3 ...δισέγγονών της! Στο μεταξύ έχουν ήδη βρεθεί και οι ενδιάμεσοι “κρίκοι” σε άλλα σημεία στην Ελλάδα, όπως στην Πτολεμαΐδα και την Ικαρία.- (http://www.aee.gr/hellenic/1st%20month/0%209/090701%20Congresses%20Premolar/%D3%F5%EC%EC%E5%F4%EF%F7%DE%20%F4%E7%F2%20%C1%C5%C5%20%C7%D0%C1%20%CA%DF%ED%E1.htm)
Η εμφάνιση των πρώτων ανθρώπων στη Χαλκιδική έχει ήδη εξηγηθεί από το γεγονός τής μεγάλης ηφαιστειακής έκρηξης που έδωσε η τάφρος τού σημερινού Β. Αιγαίου 17.000.000 χρόνια πριν, η οποία αφάνισε τα τροπικά δέντρα τής περιοχής, στα οποία ζούσαν, μεταξύ άλλων, οι κατά 65% όρθιοι Ελλαδοπίθηκοι, οστά των οποίων έχουν βρεθεί ήδη από το 1974.
Από τότε το είδος αυτό επέζησε χάρη σε μεταλλάξεις που το βοήθησαν να σταθεί εντελώς όρθιο στο έδαφος 4 εκ. χρόνια αργότερα, δηλ. πριν από 13 εκ. χρόνια το έκαναν ΟΡΘΙΟ ΑΝΘΡΩΠΟ με ΘΑΡΡΟΣ, αλληλοβοήθεια και ελεύθερα χέρια για κράτημα λίθων και ξύλων για την άμυνά του και για την αναζήτηση τροφής, και με τη διατήρηση της φωτιάς αργότερα, με την οποία αντιμετώπισε τις παγετώδεις περιόδους.
www.aee.gr

Ανώνυμος είπε...

Πρόχειρη μετάφραση της πρόσφατης ανακοίνωσης του Άρη Πουλιανού για την εμφάνιση των πρώτων ανθρώπων
Η εξέλιξη της ανθρωποποίησης
δρ Άρης Πουλιανός,
16ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ανθρωπολογικών και Εθνολογικών Επιστημών, Κουνμίγκ-Κίνα, 31-7-2009
Ο τίτλος αυτής της εργασίας μπορεί να ακούγεται λίγο ντετερμινιστικός, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι τα ανθρώπινα όντα πέρασαν μια μεγαλύτερη περίοδο ανθρωποποίησης, απ' ό,τι συνήθως οι ιστορικοί πιστεύουν σήμερα, συμπεριλαμβανομένων των μαρξιστών.
Σίγουρα προερχόμαστε από τους πίθηκους, αλλά όχι τους αφρικανικούς. Πριν από 20 εκ. χρόνια ζούσαν στην Ευρώπη πάνω από πενήντα είδη πιθήκων. Αλλά ένας πίθηκος, που ονόμασα Ημιόρθιο Ελλαδοπίθηκο (Helladopithecus semierectus), ζούσε στα δέντρα, δεκαεπτά εκατομμύρια χρόνια πριν (ΑΝΘΡΩΠΟΣ, τόμ. 3, N01, Ιαν. 1976, σελ 3 - 30, Αθήνα).
Η γνωστή πανίδα Πικερμίου της περιόδου του Μειοκαίνου (23-5 εκ. χρόνια πριν), έχει βρεθεί από την Ουγγαρία, μέσω των Βαλκανίων, ως το Ιράν: (Wagner, A1840: Fossile Uberreste Von einem Affen und anderensau getierren aus Griechenland. Abh. Bayer. Akad. Wiss, 3, Μόναχο). Μεταξύ άλλων ευρημάτων, ένα πολύ σημαντικό από εκείνη την περίοδο ήταν ο Πεντελικός Μεσοπίθηκος (Mesopithecus pentelici), ενός επίγειου πιθήκου που έζησε σε μια μεγάλη περιοχή, πέρα από την Ελλάδα. Η μεγάλη του εξάπλωση σε μια ευρεία περιοχή, προϋποθέτει ότι κάποιοι ανθρωπόμορφοι πιθήκοι μπορούσαν να “κατεβούν από τα δέντρα'' (Roghinski, JJ & MG Levin, 1963: Anthropologhia, Moskva, str. 184 με 185), και άρχισαν να περπατούν. Κατά συνέπεια, μεταξύ αυτών των καταβατών, θα μπορούσε να είναι ορισμένες μορφές προγονικές τού ανθρώπου.
Μια απολιθωμένη κάτω γνάθος από την Αττική βρέθηκε από έναν Γερμανό αξιωματικό κατά τα χρόνια της κατοχής (1942), και περιγράφεται από τον G. Von Koenigswald, (1972: Einunterkiefez eines fossilen Hominoiden aus dem Griechenlands unterpliozan. Konikl. Nederl. Akademie Van Wetenschappen. Σειρά Β, 75 , Αρ. 5, σελ. 385 - 394, Άμστερνταμ), φαίνεται να είναι μια προηγμένη μορφή που δεν ανήκει στους Δρυοπιθήκους (Dryopithecinae), και που θα μπορούσαν να αποτελούν επίσης την αρχή των αφρικανικών πρωτευόντων. Ο Koenigswald τού έδωσε το όνομα 'graecopithecus' (Γκρεκοπίθηκος). Η ηλικία του είναι περίπου 9 εκατομμύρια έτη. Η κάτω σιαγόνα ενός άλλου είδους που βρέθηκε από τη γαλλική αποστολή το 1972 κοντά στη Θεσσαλονίκη, το οποίο είδος ονομάστηκε Μακεδονικός Δρυοπίθηκος (Dryopethicus macedoniensis). Αλλά είναι από ένα πιο προηγμένο είδος από τους Δρυοπιθήκους, και σύμφωνα με Koenigswald είναι πιο στενά συνδεδεμένο με τους ανθρωπίδες. Η ηλικία του είναι του Άνω Μειοκαίνου (Vallesian, 6-7 εκ. έτη).

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
http://www.youtube.com/watch?v=1o8XhZ8sonw
Πρόχειρη μετάφραση της πρόσφατης ανακοίνωσης του Άρη Πουλιανού για την εμφάνιση των πρώτων ανθρώπων
Η εξέλιξη της ανθρωποποίησης
δρ Άρης Πουλιανός

Τέλος, το εύρημα που περιγράφεται στην παρούσα ανακοίνωση, του Ελλαδοπιθήκου (Helladopithecus), είναι το πάνω μέρος τού αριστερού μηραίου οστού και βρέθηκε από την αποστολή μας το 1974 κοντά στα Θαρούνια, ένα χωριό στο νησί της Εύβοιας. Η ηλικία του είναι του Κάτω Μειοκαίνου, περίπου 17 εκατομμυρίων ετών, η οποία επιβεβαιώθηκε από την στρωματογραφία του, και φυλάσσεται σήμερα στο Ανθρωπολογικό Μουσείο των Αρχανθρώπων των Πετραλώνων Χαλκιδικής.
Περιγράφεται πλήρως στη συνέχεια και είναι ενός ημιόρθιου πιθήκου, στην κατηγορία την οποία οι συγγραφείς αποδίδουν το σύνολο παρόμοιων ευρημάτων από την Αττική και τη Μακεδονία.
Το ευρεθέν οστό αυτό έχει 98 χλστ. μήκος (ονομάστηκε ''Α.Ε. - 1''), φαίνεται να ανήκει σε ένα νεαρό άτομο, και όλο το μήκος του (κατ' αναλογία υπολογιζόμενο) δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από 350 mm. Οπότε το ύψος τού ατόμου πρέπει να είναι περίπου 140-150 εκατοστά. Το βάρος του, σύμφωνα με το δείκτη Debetz (ICVS), πρέπει να είναι περίπου 40-42 κιλά. Ο δείκτης παχύτητας τότε είναι περίπου 22,85. Ο ίδιος δείκτης σε ουρακοτάγκους, χιμπατζήδες και γορίλες είναι 32-33, ενώ για τον άνθρωπο είναι τα 18 -21.
Αλλά μεταξύ όλων αυτών των έμμεσων μεθόδων προσδιορισμού τού ευρήματος, το καλύτερο θα ήταν να μετρηθεί επακριβώς η γωνία στρέψης, προκειμένου να καθοριστεί το ποσοστό της όρθιας στάσης. Έτσι, αναπτύχθηκε μια νέα μέθοδος για τη μέτρηση της γωνίας στρέψης σε ένα σπασμένο μηριαίο οστό.
Το αποτέλεσμα αυτών των διαδικασιών έδειξε ότι η γωνία θ (στρέψης) του σπασμένου οστού = 18ο-μοίρες, πράγμα που σημαίνει ότι αυτός ο πίθηκος ήταν περίπου 65% όρθιος στη διάρκεια της ζωής του. Αυτό σημαίνει ότι ήταν λίγο πολύ όρθιος, σίγουρα πιο όρθιος από τους περισσότερους σημερινούς αφρικανικούς πρωτεύοντες πιθήκους.
Ως εκ τούτου, συνάγεται το συμπέρασμα, οτι ο Ελλαδοπίθηκος θα μπορούσε να είναι ο πρόδρομος του γένους Άνθρωπος (Homo).
Τέλος, θέτουμε σε ξεχωριστή οικογένεια όλο το σύνολο των ευρημάτων των Ελλαδοπιθήκων από την Ελλάδα, ταξινομώντας το αμέσως μετά απο την οικογένεια των ανθρωπίδων (Hominid). Ως αποτέλεσμα της παραπάνω διαδικασίας, έχουμε τον πρώτο όρθιο άνθρωπο στη γη, τον Homo erectus trilliensis, που εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο από αυτή την περιοχή του Αιγαίου, στη ΝΑ Ευρώπη από 13 εκατομμύρια χρόνια πριν.
Η πάνω από εκατό χρόνια μακρά συζήτηση μεταξύ των ανθρωπολόγων σχετικά με την πολυφυλετική έναντι της μονοφυλετικής προέλευσης των ανθρώπων φαίνεται ότι τελειώνει.
Φαίνεται ότι κάθε βιολογικό είδος στη Γη αναπτύσσεται σε ένα κέντρο και στη συνέχεια εξαπλώνεται.
Η μονοφυλετική προέλευση του ανθρώπου (από τον Ελλαδοπιθηκο στον Homo erectus trilliensis) κατα τη γνώμη μας λίγο-πολύ επιβεβαιώθηκε και οι άνθρωποι εξαπλώθηκαν από τον Ατλαντικό στον Ειρηνικό, και στη συνέχεια σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο.
Στο μεταξύ οι ανασκαφές συνεχίζονται: κοντά στα Πετράλωνα βρέθηκε μέρος τού σκελετού ένος κορίτσιου των 14 ετών, που έζησε περίπου 13.000.000 (εκατομμύρια) χρόνια πριν. Το νέο εύρημα ονομάστηκε Όρθιος Άνθρωπος Τριλλιανός Δάφνη (Homo erectus trilliensis Daphnae), από το όνομα της κυρίας που βρίσκεται σε αυτή την αίθουσα, την κ. Δάφνη Α. Πουλιανού.
http://www.youtube.com/watch?v=1o8XhZ8sonw